Reiki Gendai Ho

Novosti:


__________________________

Kontakt telefon:

00381 60 / 33 – 13 – 006
(060
/ 33 13 006)

__________________________

Prijatelji sajta:

 

Udruženje Asklepios

Udruženje Asklepios

 

II Stepen – Okuden

Drugi stepen Reikija sledi nakon izvesnog i doslednog baljvenja Reikijem na I stepenu (praksa kaže najmanje 3 meseca svakodevne prakse). Njime neizostavno ulazimo u dublje i intenzivnije procese. To nam omogućavaju simboli kojima intenziviramo Reiki iskustvo. Napomenuću da ovo ne znači da iskustvo Reikija na I stupnju predstavlja iskustvo manje važnosti. Naprotiv, Reiki I stepena je dovoljno obimno i inspirativno da ga istražujemo i godinama. Njime ulazimo u jedan svet beskrajnih mogućnosti. Neki nikad ne odu na II stepen a opet Reiki praktikuju ostatak života (kako izvori navode). Izuzetno je velika iskustvena razlika između I i II stepena, dok je razlika između II I III stepena nešto manja.

Uz pomoć simbola koje dobijemo inicijacijom ovladavamo mogućnošću da se oslobodimo traumatične i opterećujuće prošlosti, obnavljamo kontak sa svojim unutrašnjim detetom, sa našim muškim i ženskim aspektom, ovladavamo tehnikama za harmonizacijom porodičnih i partnerskim odnosa. „Suština procesa Reikija uvek je u otpuštanju onoga što želimo da postignemo.“ - kako ističu autori  Velman i Distel. Dalje, ovim nivoom znanja ovladavamo tehnikama čišćenja i energizacije prostora, mentalnom terapijom i deprogramiranjem, isceljivanjem na daljinu, pročišćenjem karme, razrešavanjem prošlosti ili događaja iz budućnosti, energizovanjem stvari i namirnica...

Mantre i simboli se energetski prenose sa učitelja učeniku u procesu usklađivanja sa Reiki vibracijom. To ne znači da će učenik automatski spoznati suštinu i delokug svakog od simbola. To se postiže dugotrajnim i otvorenim praktikovanjem Reikija. Otvorenost uma ovde je jako važna, jer simboli svojim značenjem prevazilaze merljivu komponentu stvarnosti na koju je naš um navikao, što ne znači da njihovo delovanje nije opipljivo u stvarnom, svakodnenom životu. Naprotiv ovi simboli postaju alat naše svakidašnjice  kao takvi imaju najveći značaj.

Važno je napomenuti da se simboli različito pišu u različitim izvorima (kod različitih učitelja). Oni su se dugo vremena prenosili isključivo usmenim putem a njihovi pisani tragovi čuvani su kao tajna u Buditičkim manastirima Tibeta i Kine. Intersantno je to da uporednom analizom različitih simbola dolazimo do suštinki velikih sličnosti u broju linija, redosledu poteza pa do ukupnog izgleda svakog od simbola. Osnovna struktura svakog od simbola ostala je ista do današnjeg dana, iako su oni prešli dugačak put do naših ruku. Iskustvo velikog broja praktikanata Reikija govori da se efikasnost i značenje simbola ne gubi u različitoj formi pojedinačnih simbola.


Prvi simbol
Značenje: Snaga, energija
Zadatak simbola:

 • pojačavanje protoka energije

Primeri primene:

 • -pročišćavanje
  -zaštita
  -energizacuja pića i hrane
  -neutralizacija hemikalija iz vode...

Vizuelizacijom ovog simbola naša sposobnost pristupa Reiki energiji se mnogostruko uvećava. On koncentriše energiju u jednoj žarišnoj tački i na taj način fokusira univerzalnu životnu energiju u procesu iscelenja ili već namenu sa kojom ga koristimo.

Drugi simbol
Značenje: iscelenje, sklad, sreća
Zadatak simbola:

 • uspostaviti vezu sa podsvešću,
 • dovesti vibracje sklada i iscelenja,
 • umiriti svesni um i doći u kontakt sa sadržajem nesvesnog

Primeri primene:

 • emotivno iscelenje
 • usklađivanje
 • rastvaranje blokada .

 Ovaj simbol je posebno usmeren na emocionalno telo i tu se obično i krije ključ isceljenja. Primalac se upotrebom ovog simbola može suočiti sa zapostavjenim bolnim iskustvima koja su zatrpana u našem potsvesnom umu a koja su i dovela do tegoba. Sada se primalac suočava sa bolnim sadržajem dovoljno dugo, dok ga ne savlada i potom bol nestaje sa onog mesta na fizičkom telu gde se manifestovala, kako navodi Reiki učitelj i terapeut Dajana Stin.

Drugi simbol  se koristi i za harmonizaciju drugih ljudi sa kojima smo u kontaktu, uznemirene i hiperaktivne dece, kućnih ljubimaca (koji su sjajni receptori svih naših vibracija). U kombinaciji sa trećim simbolom možemo harmonizovati događaje u budućnosti koji nas čekaju (sasatanak, putovanje i sl.).

Treći simbol

Značenje: Ujedinjenje, jedinstvo, povezanost
Zadaci simbola:

 • povezati se kroz prostor i vreme,
 • uspostaviti jedinstvo između početka i kraja,
 • stvoriti most između Božanskog u meni i Boga.

Primeri primene:

 • mentalni tretman na daljinu,
 • deprogramiranje stavova, uverenja, traumatičnih događaja iz prošlosti,
 • isceljivanje na daljinu.

Sveukupno značenje: dovesti energiju da se otvori duh i da energija može delovati sa one strane vremena i prostora.
Pomoću ovog simbola ulazi se u Akaša zapis, pa samim tim, još jedna od mogućnosti primene je i čišćenje karme. Na ovaj način se u procesu tretmana sadašnje životne traume mogu reprogramirati na način da se doslovno menja i budućnost. Odnosno traumatična iskustva iz ovog ili prethodnih života se deprogramiraju i na taj način prekidamo put njihovog ponavljana, osvešćujemo i čistimo iskustva iz sećanja naše duše.

Primena Reiki tehnika najpre služi pratikantu, odnosno da dobije slobodu, životnost i sklad, da postane tiši i uspostavi jaču vezu sa unutrašnjim detetom, duhovnim vodičem i sopstvenom intuicijom.